Bursa’nın Uludağ eteklerindeki zengin bitki çeşitliliği içinde yetişen bu meyveler, yine bu yörenin dağ köylerinde yaşayan yerel halk tarafından toplanır. Bölge, ikliminin elverişliliği dolayısıyla Bursa, kaliteli böğürtlen ve ahududu ürünlerinin yetiştiği bir şehirdir.
Türkiye’nin toplam böğürtlen üretiminin yüzde 80'lik kısmı Bursa ilinde gerçekleşmektedir. Bölge, ikliminin elverişliliği dolayısıyla Bursa, kaliteli böğürtlen ve ahududu ürünlerinin yetiştiği bir şehirdir. Tamamen organik ve doğal olan böğürtlenler Uludağ'ın ormanlarının içerisinde yetişmektedir. Türkiye'nin ahududu ve böğürtlen ihtiyacının %90'ı Bursa'da yetişen ürünlerden karşılanmaktadır.
İlimizde yıllara göre ahududu üretim miktarı ve alanında artış görülmektedir. Son beş yılda 4.113 ton üretimimiz 4.937 tona yükselmiş ve 4.916 da alanımız ise 6.903 da yükselmiştir. Çeşitli tüketim yolları bulunan, bunun yanında yetiştiriciliği de oldukça zahmetsiz olan ahududunun önemi ilimizde olduğu gibi ülkemizde her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Kökleri çok yıllık ancak dalları iki yıllık olan meyvenin her yıl yenilenmesi onu diğer ekinlerden ayırmaktadır. Katma değeri yüksek olan ahududu ile üreticilerimizin gelirlerinin çeşitlendirilmesi yanı sıra tüketicilerimizin sağlıklı ürünler tüketilmesine olanak sağlanmaktadır. Ahududu meyvesi sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Hazmı kolaylaştır ve iştahın açılmasına yardım eder. Tadı oldukça hoş olan ahududu suyu, içerdiği vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ahududu, vücuda enerji ve zindelik veren bir yapıya sahiptir. Kalori miktarı düşüktür.(yaklaşık 1 avuç kadarı 60 kalori) Diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. Kan şekerini dengeler. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden zengindir. Sinir sistemini onarıcı, depresyona karşı koruyucu, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır.
Her yıl Cumalıkızık’ta ahududu festivali düzenlenmektedir.