Osmanlı Mutfağına Bursa'nın bir armağanı olan, tarihi II. Murad Han zamanına kadar uzanan bu lezzet, Osmanlı döneminde “derviş çanağı” olarak anılan çanaklarda fukaraya ikram edildiği için fukara keşkülü veya keşkül-ü fukara ismi ile adlandırılır.
Süt, pirinç, çiğ badem ile yapılan bir tatlıdır. Yapımında kullanılan Bademler toz haline getirilir ve üzerine süt dökülerek 1 gün boyunca bekletilir. Aynı şekilde pirinçler de suyun içinde 1 gün boyunca bekletilir ve sonrasında krema haline gelecek şekilde kıyılır. Toz haline gelmiş bademler, krem kıvamına gelen pirinçler ve şeker ile birlikte kaynayan süte ilave edilerek pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine Antep fıstığı, fındık veya ceviz konularak servis yapılır.