Aziz Panteleimon Kilisesi (Gölyazı Kültürevi)
Aziz Panteleimon Kilisesi (Gölyazı Kültürevi)
Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi, Anadolu Rum Ortodoks kiliselerinin önemli ve özgün örneklerinden biridir. 1908-1918 yılları arasında inşa edilen kilise, Apolyont’taki beş kilisenin arasında en yenisiydi. Aziz Panteleimon Kilisesi, 1900 yılında ortaya çıkan yıkıcı yangının ardından Apolyont köprüsünün kuzeyinde kurulan “Yeni Mahalle”nin kilisesi olarak inşa edilmiştir.
İki katlı olarak inşa edilen Aziz Panteleimon Kilisesi, üç nefli, dikdörtgen planlı bir bazilikadır. Batısında narteksi bulunur. Kilisenin doğusunda bulunan üç bölümlü apsis bölümündeki iki (orijinal) direğin kaidesi olarak Antik Çağ yapılarına ait mermerden bir sütun başlığı ve bir mermer sunak kullanılmaktadır. İçte ve dışta düzensiz almaşık teknikle örülen kilise, sade neoklasik öğeleri, ebatları ve heybetli ön cephesi ile geç Osmanlı Dönemi İstanbul Rum mimarlığının özelliklerini yansıtmaktadır.
Türk-Yunan Savaşı ve Mübadele döneminde terk edilen Azizi Panteleimon kilisesi, çeşitli amaçlarla kullanılmış; ancak zamanın ve yangınların etkisiyle günümüze ciddi hasarlarla ancak ulaşabilmiştir. Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından restorasyonu gerçekleştirilen kilise, yenilenme çalışmalarının ardından kültürevi olarak işlev kazanmış ve 2014 yılında hizmete açılmıştır.