Bursa Havlusu
Bursa Havlusu
Bursa’nın değerleri arasında yer alan havlu, Bursa’nın dünyaya kadife dokunuşlu bir armağanıdır. Günlük yaşamın olmazsa olmazlarından havlunun Anadolu’da doğup büyüdüğü yer, Bursa’dır.
Havluculuk, kadife dokumacılığının bir yan ürünü olarak doğmuştur. 18. yüzyıl başlarında kurulan iptidai el tezgâhlarında günde beş on havlu üretilerek başlanan bu güzel girişim, 3 asırdır gelişerek devam etmektedir. Günümüzde Ulu Cami’nin batısında kalan bölgede yer alan Havlucular Çarşısı bu geleneği devam ettirmektedir.
Bursa’da havlu XVIII. yy başlarından itibaren el tezgahlarında dokunmaya başlanmıştır. Bursa havlularının dokuma yöntemleri XV.yy’da Osmanlı ve dünya saraylarına dokunan Bursa kadife kumaşlarından alınmıştır. Geleneksel tezgahlarda dokunan jakarlı, işlemeli ucu püsküllü havlular kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Hamam havlusu, el havlusu, baş havlusu gibi çeşitleri olduğu gibi, günlük olarak kullanılan ile özel günlerde, düğün ve gelin hamamlarında, hediyelik olarak işlemeli veya sade püsküllü, püskülsüz olarak yapılmaktadır. Bursa’da Kapalı Çarşı ve Hanlar bölgesinde sadece havlu ve hamam malzemelerinin satıldığı havlucular çarşısında geleneksel yöntemlerle dokunan havlular dışında fabrikalarda tasarlanarak dokunan havlular satılmaktadır. 1941 yılında kurulan Havluculuk Kooperatifi ile modern havlu dokuma tesislerinin kurulduğu Bursa, günümüzde dünya havlu üretiminde önemli bir yerde bulunmaktadır.