Kebapçı İskender 1867
Kebapçı İskender 1867
Yıl 1867; döner kebap lezzetinin doğuşu…
“DÖNER KEBAP” efsanesinin hikayesi, Mehmet oğlu “İSKENDER Efendi”nin Bursa'nın Kayhan semtindeki dükkânında başlar. O dönemde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun ateşi üzerinde pişirilmektedir. Bu şekliyle kuzunun lezzetli parçaları herkese eşit dağılmaz. “İSKENDER Efendi” de bu durumun üzerine herkesin aynı oranda, eşit dağılımda aynı lezzeti alabilmesi için çözüm aramaya başlar ve en nihayetinde et pişirme ustası bir aileden gelen “İSKENDER Efendi”, uzmanlığıyla girişimci ruhunu bir araya getirerek yeni bir lezzet harmanı ve pişirme yöntemi ortaya çıkarır.
Kuzu etini öncelikle sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey bir çubuğa kat kat yerleştirir ve dik olarak tasarladığı mangalın önünde döndürerek mangal kömüründe bu harmanı pişirir. Sonuç olarak da ortaya herkesin kuzunun en lezzetli parçalarını keyifle yediği, lezzet kültürümüzün önemli mihenk taşlarından döner kebap hayat bulur. “İSKENDER Efendi”'nin ortaya çıkardığı “DÖNER KEBAP” lezzeti ilk gün ki reçetesiyle, “İSKENDEROĞLU” ailesinin yeni kuşakları tarafından korunarak hem “TÜRKİYE” çapında, hem de dünya çapında ağırlanan tüm misafirlerle paylaşılmaya devam eder.
İSKENDER' İN LEZZET SIRRI…
“BURSA”da Uludağ yaylalarında yetişen otlar ve taze kekiklerle beslenen koyun ve kuzular, “İSKENDER®”in tarihi lezzetini var eden en önemli ayrıntıların başında gelir. Bu etlerin, farklı bölümlerinden bir araya gelen lezzet harmanı, pide, tereyağı, sos, yoğurt, domates, yeşil biberle zenginleşerek servis edilir.
KÖŞE MAVİ DÜKKANDAN BUGÜNE…
1930’lu yılların başında kurulan, “CEVAT İSKENDEROĞLU”nun yetmiş yıldan fazla bizzat çalıştığı ve her detayıyla ilgilendiği “BURSA”nın meşhur tarihi “KÖŞE MAVİ DÜKKAN”ı, yıllardır değişmeyen lezzeti, özgün ruhu ve güler yüzlü servis anlayışı ile üç kuşak misafirlerini ağırlıyor. Türkiye’nin en önemli tatlarının başında gelen “DÖNER KEBAP” lezzetini mutfak kültürümüze kazandıran “İSKENDER”, Türkiye çapındaki 4 restoran, 3 fast food restoran ve 1 et işleme tesisi ile dünden bugüne bu değerli lezzeti nesilden nesile aktarmaya devam ediyor.
CEVAT İSKENDEROĞLU
“İSKENDER Efendi”nin üç erkek çocuğundan biri olan “CEVAT İSKENDEROĞLU” büyük ağabeyi Nurettin İskenderoğlu ile birlikte 1930'lu yılların başında, “BURSA” Kayhan'da babaları “İSKENDER Efendi”’nin ilk açtığı “İSKENDER®” dükkanından Atatürk Caddesi'ne, yani bugünkü Tayyare Kültür Merkezi yanındaki köşeye, yeni dükkânlarına geçerler. İki kardeş, babaları “İSKENDER Efendi”’nin koyu ahşap dükkânından farklı olarak, bu yeni dükkânı mavi ve beyaz renklerinde boyatırlar ve meşhur “KÖŞE MAVİ DÜKKÂN”nın hikayesi bu şekilde başlar. 1967 yılında vefat eden Nurettin Bey’den sonra “CEVAT İSKENDEROĞLU” tek başına dükkanın yönetimini devralır ve yetmiş yıldan fazla bir süre “İSKENDER®” markasını bugünlere kadar özenle taşır. “İSKENDER Efendi”nin başlattığı “İSKENDER®”in bu lezzet hikayesi 3 kuşaktır reçetesine sadık kalınarak, aynı ilk gün ki özgünlük, misafirperverlik ve kalite anlayışıyla ailenin yeni kuşak fertleri tarafından günümüze kadar daha bir çok nesil devam edecek şekilde taşınmıştır
Web Sitesi İçin Tıklayınız
Instagram Sayfası İçin Tıklayınız
REZERVASYON İÇİN: 444 16 18
- BURSA TAYYARE KÜLTÜR MERKEZİ YANI
Adres: Tayyare Kültür Merkezi Yanı Atatürk Caddesi No:60 PK:16170 OSMANGAZİ/BURSA
Tel: 0224 221 10 76 - BURSA CARREFOUR AVM
Adres: İzmir Yolu Çıkışı PK:16110 NİLÜFER /BURSA
Tel: 0224 452 10 62 - BURSA KORUPARK AVM
Adres: Mudanya Caddesi No:2 Organize Sanayii Karşısı PK:16160 OSMANGAZİ / BURSA
Tel: 0224 241 21 10