Sümbüllü Bahçe Konağı

Sümbüllü Bahçe Konağı, Hisar Bölgesi’nde Orhangazi Çıkmazı’nda, Tophane yamaçlarındaki tarihi Bursa Surları üzerinde yer almaktadır.  I. Ulusal Mimarlık akımı ve aynı zamanda barok üslubunu barındıran mimari öğelere sahiptir. Yapım yılı 1920’lerin başıdır.

Bir avlu içerisinde ayrı dönemlerde yapılmış altı ayrı yapıdan oluşur. İlk olarak tophane yamaçlarında olan üç katlı konak yapısı yapılmıştır. Daha sonra konağa bitişik L şeklindeki mutfak kısmı yapılmıştır. Diğer kısımlar da zaman içerisinde ihtiyaca göre eklenmiştir.

Kamulaştırmanın ardından, 2006 yılında projeleri, 2008 yılında da kazı çalışmaları başlatılmıştır.

Avlu içerisindeki yapılardan birinin altında Bizans dönemine ait St. Elias Manastırı’na ait olduğu düşünülen bir hamam kalıntısı bulunmaktadır. Konak yapısının altında ise Osmanlı dönemine ait duvarlar kalıntıları bulunmaktadır. Yapıların rekonstrüksiyonu sırasında bu kısımlar titizlikle ele alınmış ve kalıntıların konservasyonu yapılarak bu alanlar sergi alanı olarak düzenlenmiştir.

Hisar’da 1. Derece Arkeolojik sit alanında yer alan konak, Cumhuriyet dönemi geleneksel konut mimarisinin özelliklerini yansıtması ve büyük ölçekte bir sivil mimarlık örneği olması ile kent kimliği açısından önemlidir. Sosyal ve Kültürel Merkez işlevi verilen yapının bahçesi, Bursa manzarasına hâkim konumuyla yapı grubunun en özellikli yeridir. Yapıların ortasında yer alan bahçe, ismini aldığı sümbüllerin tasarımıyla ve özgün öğelerin korunduğu bir peyzaj projesi ile yeniden düzenlenmiştir. Rekonstrüksiyon uygulama çalışmaları 2011 tarihinde tamamlanmıştır.